tirsdag den 28. oktober 2014

I samklang med evigheden

 
Ralph W Trines bog "I samklang med Evigheden". Den kom til mig ved et tilfælde, der på ingen måde var et tilfælde, for den slags tror jeg ikke på. Jeg læser i bogen, jeg dufter det gamle papir og indånder den visdom, som endda i bogform er ældre en jeg. Jeg holder forsigtigt om den gamle bog, som jeg har lånt på Statsbiblioteket i Århus og så hører jeg gamle Ralph tale til mig.
 
'Er du skribent?' Jeg nikker forsigtigt og Ralph fortsætter: 'Da husk på, at denne ene, store regel, som ligger til grund for al vellykket litterært arbejde er denne:
 
Se ind i dit eget hjerte og skriv. Vær sand. Vær frygtløs. Vær tro mod din sjæls tilskyndelser. Husk på, at en forfatter aldrig kan skrive mere, end han selv her. Hvis han ønsker at skrive mere, må han blive mere. Han er simpelthen sin egen amanuensis. Han skriver på en måde sig selv ind i sin bog. Han kan ikke lægge mere i den, end han selv er.'
 
Og det er med skrivegerningen som med livet. Så meget har jeg da lært!
 
Kuldegysning! Jeg ser på Ralph og stirrer ind i min egen sjæl. Jeg vidste det jo egentlig godt, men jeg havde brug for at høre det sagt på netop den måde. Ralph smiler og fortsætter, han har meget godt på hjerte. Og alt det vil jeg ikke citere her, men læs selv bogen, om nogle uger er den tilbage på sin hylde i Århus. Jeg håber dog at det kun er for en kort bemærkning, for gode gamle Ralph har meget guddommelig visdom at dele med os.
 
Når vi oplader os for de højeste inspirationer, vil de aldrig svigte os. Men hvis vi forsømmer dette, vil vi komme til kort med at nå de højeste resultater, lige meget hvad vi tager fat på.
 
Og hvordan oplader vi os for de højeste inspirationer? Vi oplader os selv. Vi standser op og beslutter os for at følge glæden. At vi ønsker at leve ud fra væren i stedet for handling. Vi gør det, der fornøjer vores sjæl og følger vores hjerter, for når vi gør det, så gør vi det for alles bedste.
 
Kærlig hilsen
Ralph W Trine og Lene <3
 

 
Oktober 2014

tirsdag den 21. oktober 2014

Min egen stilhed
I den sårbare morgendis står hun med ansigtet vendt mod lyset. Jeg ser hende bagfra, en lille skikkelse i mørk frakke. Længe har jeg søgt hende, men jeg har først fået øje på hende nu. Og det må være hende, for beskrivelsen passer perfekt.

Hun står ofte i skumringen og i daggryet, siger nogen. Hun bor i mellemrummene. Forsigtigt nærmer jeg mig, mine skridt smelter i græssets fugt. Jeg kan skimte det grønne tæppe under mine fødder og disen, der smygende danser langs jordoverfladen. Som en hilsen fra sommeren står en valmue og holder fast på sit sidste blad. Eftertænksom som den tidlige morgen tøver den et øjeblik, inden den lader bladet falde. Det forsvinder gennem tæppet af dis og lander et sted i græsset.
Af jord er du kommet.

Et suk forlader mine læber, en uendelig smerte af farvel. Der står den nu, valmuen, og må føle sig som det sidste menneske i verden. Bortset fra den slet ikke er et menneske. Den var en blomst. Nu forandres den til noget andet. Og hvem er jeg, som føler sorg over livets gang og årets cyklus?
’Hvem er du?’ hører jeg en stemme sige og et ekko rammer mig gennem morgentæppet. Hun har vendt sig om og træder et skridt nærmere.

’Jeg skulle til at spørge dig om det samme´, nærmest hvisker jeg.
’Jeg er din stilhed’, svarer hun og rækker en hånd ud mod mig.

’Min stilhed?’ Jeg skutter mig i morgenkulden. En dråbe forlader spidsen af mit hår og løber ned af ærmet uden hastværk. Forsigtig triller den det ene øjeblik til det næste og ender i …
’Din stilhed’, gentager hun. ’Jeg er dit mellemrum’.

Det giver ikke helt mening, men noget har jeg lært. Jeg reagerer ikke prompte, jeg lytter og lader budskabet synke ind. De første tankemæssige forsvarsmekanismer trækker sig tilbage. Sindet åbner en dør. Smager på ordet. Mellemrum. Mellem rum. Et sted midt i mellem noget andet. En pause?
’Denne morgen bliver skabt, mens vi står her’. Hun ser granskende på mig. Et velkendt smil åbner en hemmelig dør mellem os. Jeg træder forsigtigt ind.

Pludselig er det som om jeg befinder mig midt i selve skabelsen. Som om jeg kan vælge at røre ved disen med mit hjerte og lade mig berøre. Jeg er så tæt på, at der ikke længere er nogen adskillelse. Forsigtigt skubber hun mig videre og sammen går vi gennem de øjeblikke, der lægger sig til rette efterhånden som det bliver deres tur. Jeg kan kun se et øjeblik af gangen. Det skabes i sig selv og opløses i det næste. Øjeblik.
Vi flyder gennem tiden som to fisk i en elv. Men vi er ikke det eneste, som flyder. Det går op for mig, at tiden også flyder gennem os. Som om vi i skabelsesøjeblikket bliver et med det, der går og kommer. En følelse af fnuglet fryd skyller gennem mig og giver gåsehud.

Jeg er det. Jeg er den. Jeg er.
’Og du er mig’, hvisker hun, da vi ankommer til det øjeblik, hvor disen hæver sig fra jordoverfladen og fordamper. I samme sekund forsvinder hun også. For øjnene af mig opløses hun i en mosaik af fugt og skarpt lys. Nu er solen steget til vejrs. Skyerne trækker tæppet til siden og morgenen bliver virkelighed.

Nye øjeblikke tegner streger på himlen. Uden at tænke maler de med solopgangen og boltrer sig i det lys, der nu sejler fra horisont til himmel. Stille står jeg tilbage og betragter det mægtige teater med dyb beundring.
Så går det op for mig, at jeg glemte at spørge hende om noget. Der er så meget, jeg gerne ville vide. Forstå. Og mit hjerte er helt sikker på, at jeg ønsker at se og være med hende igen. Måske, hvis jeg kommer igen i morgen tidlig ved samme tid? Eller i aften ved skumringstid? Når som helst? Hvis jeg nu bare møder op? Hvis jeg bevidst vælger bare at … være?

Min egen stilhed.
Tekst, billede og kærlig hilsen
Lene Megan, oktober 2014

mandag den 13. oktober 2014

SjæledageLove yourself
like your life depends on it;
because it does.
- Anita Moorjani -


Kender du til sjæledage? Dage, hvor man giver sig selv alt det, man trænger til; selvforkælelse og lidt ro. Og vi må ikke forveksle disse dage med fridage, hvor vi planlægger at tage fri fra arbejde og udføre noget specielt. Sjæledage kan ikke planlægges som sådan. De opstår og skal gribes. Sjæledage lander blødt på det sted, hvor stilheden bor. Sjæledage er healende for både krop og sjæl, for man skal udelukkende foretage sig ting, som føles godt og blødgørende. Ja, der skal blødes op.

På sjæledage øver vi os i at følge glæden. Udelukkende glæden. Vores følelser er et slags barometer og vi bevæger os derhen, hvor vi kan mærke glæden stige. Vi lytter ikke til tankerne og alt det vås, de kan finde på at sige til os om at: Det har du ikke tid til. Det har du ikke råd til.
Sandheden er, at du ikke har råd til andet. Og tiden? Den er bare. Så hvis du virkelig skal lytte til tiden, så vær den.

Og hvad vil det så sige? Væren i forhold til handling? Væren er blandt andet at følge glæden i nuet. Et bevidst nærvær, hvor du lytter og følger din intuition. Er med alt, ingenting og hvor du gør det, der gør dig glad. Protester og sindsmæssig sabotage? Det er normalt og hvis de dukker op, så ser du dem kærligt i øjnene, accepterer og siger tak. Tak for bekymringen. Du har set den, du har hørt den. Men du vælger noget andet i dag. For du holder sjæledag. Du følger glæden og du lytter til den stille stemme.

Den skriver gennem mine fingre, bruger kroppen og lader ordene flyve ud. Blødt lander de på papir, skærm og i mit hjerte. Gode ord. Lyt, siger sjælen, dette er dagen. Dagen hvor du mærker et skift. Midt i den støvede regndis kommer en stor fugl flyvende. Et budskab. En følelse af noget andet. Større og på samme tid langt mere enkelt. Simpelt.
’Det vanskelige’, siger fuglen og pudser sine fjer, ’det er også et budskab. Et budskab om at du er trådt ud af dig selv og forsøger at tilegne dig noget, der ikke tilhører dig. Så bliver det svært. Fordi det slet ikke er meningen. Tag imod det, der kommer flyvende og lander blødt, som jeg netop gjorde det’.

Det er så let.

Fuglen sidder foran mig på skrivebordet. ’Du behøver ikke at gøre dig så store anstrengelser. Og det sker, når vi udelukkende lytter til tankernes tromme. Frygten. For tankerne kan kun hente de informationer ind, de kender i forvejen. Der er ingen nyheder. Det er lutter gamle historier, løgn og latin. Det meste, altså.’
Fuglen smiler, for det kan fugle sagtens. Har du også opdaget det?

Sjæledag. En dag, hvor du øver dig. Øver dig på at være. Dig. Øver dig på at elske dig selv og lytte til det, du har lyst til. Hvor du eksperimenterer med glædelige gerninger eller ingenting. Trænger du til hvile, så hvil dig. Lad stilhedens musik kysse dine ører, lad den synke helt i kroppen, ind i cellerne og mærk, hvor godt det gør at give slip.
Hvor du indser, at det er befriende dejligt at være. Dig. Uden anstrengelse.

Fuglen er en ørn. Det ser jeg nu. Så lydløs og alligevel så mægtig. Øjnene borer sig dybt ind i mig og jeg opdager, at jeg også er en ørn. Hvor underligt, det anede jeg ikke, men jeg kan jo flyve. Sammen forlader vi skrivestuen og begiver os ud i regndisen. Løfter os mod himlen og de grå skyer, der som et tæppe dækker for sandheden. Men deroppe. I ørneperspektiv.
Sjæledag. En dag hvor du flyver med glæden. Eller smider dig i de våde blade og lader efteråret trænge helt ind under huden. Hvor du bliver efteråret. Og giver slip.

’Hvad er det vigtigste, jeg kan give mig selv’, spørger jeg ørnen, mens vi flyver rundt over trætoppene og ser ned på huse, mennesker, biler, marker og skove.
’Kærlighed’, svarer den uden tøven.

’Jamen’, protesterer jeg og glemmer, at jeg kan flyve. Jeg falder pludselig mod jorden i rasende fart. Men inden jeg rammer og ender mine dage, strækker jorden sig og griber mig. Blødt falder jeg ned i en bunke blade. Våde og vidunderligt bløde blade.
’Kærlighed’, gentager ørnen og lander foran mig med et listigt smil i næbbet.

Hvornår har du sidst grebet en sjæledag og givet dig selv? Og tænk hvis alle dage var sjæledage? Hvordan ville livet så se ud?

Tekst og billede, Lene Megan, oktober 2014

onsdag den 8. oktober 2014

Vi går i tillid nu
Det begynder at dæmre. Jeg vælger at tro og jeg mærker, at troen flytter bjerge.
Først flytter den bjerge indeni mig og siden …

Solen kaster sine gavmilde stråler ind af vinduet og folder eftermiddagen ud. Efteråret har taget frakke på, klædt i rød, gul og orange spankulerer det omkring med sin tryllestav og forvandler landskabet. Forvandlingen er langsom, men jeg synes alligevel at jeg kan høre, hvordan det pusler. En stille sang driver ind fra vest. En melodi, der virker bekendt, selvom jeg aldrig har hørt den før. Men noget i mig husker.
Jeg går i tillid nu.

Det behøver jeg at fortælle hende. Det ved hun godt, endelig gik det op for hendes tungnemme elev. Det adjektiv er i øvrigt slet ikke hendes, det kom fra mig. Vi er nemlig ikke altid så søde ved os selv, som vi burde være. Det er blandt andet derfor, at vi har engle. Engle, som viser os, at vi ved at være vores egen bedste ven og ved at elske os selv og ved at tro, kan forandre verden omkring os.
For egoet er det vand på trædemøllen. Vi skal elske os selv, før vi kan elske … Egoist! Selvcentrede kone. Nu har du rejst i dig selv i årevis og du har skrevet side op og side ned om det, rejsen, vejen, de mørke dale og de solbeskinnede bjergtinder og alt det ind i mellem. Tankerne, tvivlen og sorgen, der pludselig viser sit hårløse ansigt. Tårerne, glæden og smilet. Hvorfor står de mon i samme linje?

Jeg går i tillid nu.
I sidste ende er det et valg. Hvad vi vælger at tro på. For det vi vælger og giver fokus, det bliver. Dermed skaber vi selv vores virkelighed, men først nu begynder jeg at forstå, hvordan jeg selv kan gøre det. Og jeg ønsker at blive mester. Det er min intention. Og for at blive må man først være.

Jeg er mester.
Hun smiler og vifter med sin orange tryllestav. På spidsen sidder et grinende græskar. Oktober er ikke kommet for at blive men for at være. Befriende, fortryllende, sig selv.

Vi går i tillid nu. Vi vandrer i skoven igennem knitrende blade. Smukkere end nogensinde ligger de som små kunstværker på skovstien.
’Vi er alle engle for hinanden’, siger hun og jeg nikker. I dag er hun min engel. Men i morgen er jeg måske hendes. Og hvem ved, måske læser du disse ord og får øje på en engel mellem linjerne. Eller på grenene, der nu ikke har så mange blade tilbage og derfor er til at få øje på. Se, hvordan de snor sig. Krogede og ufuldstændige, helt perfekte i deres uforlignelige uperfekthed. Dér, skjult bag et sidste standhaftigt blad, sidder et lille væsen og smiler underfundigt. Er det mon en engel? Vi ved det ikke, men vi udelukker ikke muligheden.

’Vi ved aldrig, hvordan et tilsyneladende tilfældigt ord, en venlighed eller noget, vi bare gør for en anden, kan hjælpe. Bare et ord. En sætning. Formulering. En gestus. På forunderlig vis kan vi være bærere af den synkronicitet, et andet menneske har ventet på. Ventet på uden at forvente, selvfølgelig. Den slags dukker bare op. Vi påvirker, vi skinner og vi inspirerer, når vi gør det, vores hjerter synger om. Og hvis vi er varsomme og altid handler ud fra kærlige intentioner, så … ’
’Tror du folk gider læse om det her?’ spørger jeg hende og fortryder straks. Hun standser midt på skovstien og himler med øjnene. Så trækker hun på skuldrene.

’Glem hvad andre tænker’, siger hun så og ser indtrængende på mig. ’Glem hvad andre tænker og koncentrer dig om din engel”.
Husk, vi går i tillid nu.

Tekst, billede og kærlige hilsener
Lene, Megan og Oktober, 2014

onsdag den 1. oktober 2014

Efterårsvitaminer
Der er gået år og måneder, siden jeg første gang bød Oktober velkommen på det, der dengang var mit pensionat. Årene er gået, meget har forandret sig. Nu dukker de bare op ved huset for enden af markvejen, når det er deres tur. Månederne. De behøver ingen invitation eller specielle opfordringer. Gæsteværelset står klar, de indtager det og livet går sin gang.
Nu er det efterår. Og hun er kommet, damen med de krusede rødbrune lokker, der minder lidt om nedfaldne blade. Damen med sans for varme og dybde, der sådan helt paradoksalt kan snige sig ind mellem det, vi mennesker ofte anser for naturens forfald. Selvom vi beundrer Oktobers skønhed og den måde, forandringen skifter farve fra grøn til rød, gul og orange, er vi samtidig opfyldt af en form for vemod, fordi tror vi ved, hvad det betyder. Mørke. Vinter. Og snart er de smukke træer med deres efterårsfarver både nøgne og trøstesløse gemt i tågedis og regnfald. Hvad så med os?

’Har du lagt mærke til det?’ spørger hun og sætter hjemmevant vand over til te. Kedlen brummer fornøjet og går i gang med at koge vandet. Hun ser på mig, jeg står forundret og glor på kedel og måned uden at have nogen som helst anelse om, hvad hun mener.
’Hvad skulle jeg have lagt mærke til?’

Hun ler højt. ’Hold nu op, du ved det jo godt. Du har set det, mærket det og jeg tror da sågar, at du også har skrevet om det. Men har du virkelig forstået, hvad det betyder? Hvad det kræver?
Nu føler jeg mig endnu mere sat ud af spillet, forvirringen står malet i mit ansigt. Efterårsfarver eller ej, jeg rødmer lidt. Man bryder sig jo ikke om, når man ikke længere forstår. Eller har kontrol. Og det har jeg virkelig ikke, Oktober er vadet direkte ind i mit køkken, brygger te og stiller spørgsmål, som om hun ikke har bestilt andet. I det dæmpede eftermiddagslys minder hun om en lærerinde, jeg engang havde i skolen. Jeg tror, det var i engelsk. Hun …

’Årets cyklus’ siger hun så og ryster på hovedet. De rødbrune lokker danser om hendes ansigt. Hun ligner en kastanje. Jeg har lyst til at holde hende i min hule hånd og mærke den glatte overflade, der kan være både kold og varm. Varme kastanjer med salt bagt over bål. Lyden af våde blade, der falder til jorden til tonerne af snarlig vinter. Et pust af kulde. Et suk.
Teen er færdig, hun rækker mig en kop, jeg har stadig ikke svaret hende. Men hendes spørgsmål danser i mit blod. Jeg ved, at hun er ved at øse af sin efterårsvisdom. Noget, jeg måske burde have indset, men sådan går det ikke altid. Indtil. Pludselig en dag.

Når du er parat, vil du indse.
’Lykke. Hvad det kræver at være lykkelig. Lykken er en accept af det, der er. Accept uden ønske om at forandre eller gøre anderledes. Har du lagt mærke til, hvordan naturen accepterer den altomfavnende cyklus, der findes i alting. Hvordan den favner energierne og åbner sine arme for at tage imod. Energierne strømmer gennem naturen. Fra januar til december. Og uden at gøre sig særlige anstrengelser får naturen det, den skal have. Hvis menneskerne altså ikke blander sig unødigt, men det er en anden historie. Fra det tidlige forår, hvor træerne får knopper og senere blade, til lidt senere, hvor alting springer ud. Maj kommer med farver og frodighed, alting står i knop, blomstrer og så er det sommer. Den dejlige sommer, som I er så glade for. Varmen, de gode stunder. Men stunderne er bare. Det er jer, som bringer dem lys og glæde. Fordi I vælger at åbne jer på netop det tidspunkt, fordi solen gør jer godt og fordi I har en fiks ide, om sommeren er årets bedste tidspunkt. Først da slapper I af og kan pludselig I tage imod. I giver slip og får fat. Gaver dumper ned i jeres sommerhatte som appelsiner i en turban. I fornemmer hemmeligheden uden at gøre jer særlige anstrengelser, I får fat i noget større, dybere og som alligevel så let som fuglefjer. Derfor regner I det ikke for noget. I kalder det sommerferie. Eller lyse nætter. Og lyset spiller en stor rolle, det kan jeg ikke komme udenom, men hemmeligheden kommer faktisk først lidt senere. Den store af slagsne.

’I dømmer det for let og det er synd. For lethed er en del af livets dans. Af kærligheden.’
Min nysgerrighed er vakt, jeg lytter med min tekop i hånden, jeg er for opslugt af fortællingen til at drikke. Men den dampende væske har en fortryllende effekt, jeg ser Oktober gennem en slangeagtig røgdans og hendes ord falder ned i min kop. Senere kan jeg nyde dem. Drikke dem forsigtigt og lade dem bundfælde sig. Efterårsvitaminer.

’Når efteråret kommer’. Hun drikker derimod en slurk af sin te, inden hun går videre. ’Hvad sker der så?’
Den er god nok, hun er skolelærer. Jeg føler mig pludselig mindre, som om jeg skrumper lidt ind og pludselig sidder bænket ved et bord i klasseværelset.  Det hele er lidt sløret, men …

’Se træerne nu. De ændrer sig, bladene får andre farve, varme, gyldne toner, der er så smukke og indtagende, at det gør ondt at tænke på, at det snart er forbi. En smertefuld tanke! Dramaet tager sin begyndelse. Men for træerne og naturen er det ikke et drama. Det er bare. For alt det smukke og dejlige, som de fik og var en del af i årets løb, lader de nu gå. Ja, den er god nok! De giver slip. De holder ikke fast, de har ingen ønsker om at eje. For hvem kan også eje sommeren?’
Hun ryster leende på hovedet og jeg må også smile. Det er jo i grunden tåbeligt.

’De giver slip, de lader gå. Og på mærkværdig vis er det en befrielse. Det er kampen for at fastholde, der gør mennesker så ulykkelige. Det er unaturligt og det er umuligt. Alligevel forsøger I. Selvom vi, naturen, træer, buske, dyr og måneder i al evighed har forsøgt at vise jer, hvordan det hele hænger sammen. Alle kampene, anstrengelserne og de onde nætter. De er skabt af frygten. Men hvad nu hvis I lod kærligheden skabe jeres liv? Hvad nu hvis I gjorde som naturen og simpelthen gav slip på det hele?
’Er det ikke lidt drastisk?’, udbryder jeg. Faktisk er jeg ret forfærdet ved tanken. Jeg er bestemt indstillet på at give slip på alt det, som ikke tjener mig. Frygten ikke mindst. Men alt det andet. Skal jeg også lade det gå? Kan det virkelig være … hemmeligheden?

Hun nikker bare. Bemærk det, nyd det, vær det og giv slip. Som træerne, der lader sine gyldne blade falde. Som fuglene, der skifter fjer. Når vinteren kommer, har I således alt.
’Hvordan kan man have alt, når man har givet slip på det hele?’ Jeg ryster på hovedet, forvirringen vil ingen ende tage.

Hun smiler. Oktober.
’Når du giver slip på det hele, så har du alt.’ Hun peger på koppen, som jeg stadig krampagtigt holder i min hånd. ’Drik nu dine efterårsvitaminer. Giv dem tid og lad dem virke. Forvent dig ikke øjeblikke resultater, men tro på, at du har fået serveret noget yderst sundt og godgørende. Noget, der hvis du kan leve det, vil give dig langt større sindsro og bringe dig vedvarig glæde og taknemmelighed. Giv tid og lad det virke. Så skal du bare se.’

Når du giver slip på det hele, så har du alt.
Jeg drikker forsigtigt af teen. Tak for kaffe, Oktober er ankommet.

Te, tekst og kærlige hilsener Lene Megan, oktober 2014
Billedet er fra Mols. Her ser du Keeva, Aimee, naturen og mig.