tirsdag den 24. juli 2012

Spørgsmål


Jeg er på rejse gennem sommeren. Og endelig er himlen blå. Solen skinner og der har lagt en vidunderlig ro over landskabet. Kornmarkerne bølger i vinden. De er på vej til at blive modne og slikker solen i sig. De har tørstet efter varme på nøjagtig samme måde som jeg. Det er nu, tænker jeg og laver om på agendaen, så jeg i størst mulig udstrækning kan få glæde af de solrige timer. 
Jeg deltager også i en anden rejse. Jeg går Caminoen sammen med Shirley MacLaine. Hendes ord er mine vandresko.

Det er en spændende rejse på mange planer. Jeg er taknemmelig over hendes åbenhed og ikke mindst er jeg glad for alle de vindunderlige spørgsmål, hun stiller undervejs og giver videre i bogen. Hun deler af sine tanker, sin undren og sin visdom. Hun deler, så jeg har mulighed for at plukke og ikke mindst planter hun spørgsmål i mit sind. Jeg får små åbenbaringer. Måske vil jeg en dag gå den fysiske Camino selv. Det er en mulighed. Følge de gule pile og gå under Mælkevejen. Hvem ved. Lige nu nyder jeg en spændende fortælling om en fantastisk kvinde, der allerede har gjort det og som deler alt hvad hun kan.
Det fik mig til at tænke på, hvordan vi altid søger svar i stedet for spørgsmål.  Svarene skal nok komme, når tid er, men spørgsmålene? Vi tror, at vi skal vide alt og det, vi ikke ved, holder vi skjult fordi vi føler os forlegne, udvidende og måske endda dumme. Men der er sand visdom i ikke at vide. Og det er en kunst at stille gode spørgsmål.

Kender du det? Du sidder i en given situation, måske i undervisning og et spørgsmål rejser sig i dit indre. Du skubber det blidt til side. Det kommer igen. Denne gang er du mere kontant i din afvisning. Jeg kan ikke stille dig, vrisser du og spørgsmålet bliver helt bange over din vrede. Du er for dum! Så går der få minutter og pludselig hører du dit spørgsmål formuleret af en anden deltager på kurset. Men det var jo mit spørgsmål, tænker du og undrer dig over, hvor klogt det lyder, når det bliver sagt højt. Og læreren nikker og udbryder, hvor godt spørgsmålet er. For læreren er jo også elev, det må vi altid huske. Vi har altid to roller. Vi er lærer og vi er elev. Nu ærgrer du dig over, at du ikke stillede spørgsmålet, da det kom til dig og forstår, at der ikke findes dumme spørgsmål. Tværtimod. Spørgsmål er noget af det vigtigste på vores rejse gennem livet. At undre sig er en gave. Der er poesi i ren forundring.

Jeg ønsker dig en fin sommerdag. Tillad dig selv at blive overvældet over sommerens skønhed og glæden i de små øjeblikke.

Du aner ikke, hvor stor glæde der kan være i ting, der ikke er større end en flues øje.
 - Clifford Odets -


2 kommentarer:

  1. Jo mere jeg ved, jo mindre ved jeg??
    er også et spørgsmål jeg af og til stiller mig selv.

    SvarSlet

Ordet er dit! Og jeg bliver så glad, hvis du skriver i gæstebogen og efterlader en lille hilsen.