mandag den 21. maj 2012

At skifte kurs


Hvis du skifter kurs på din rejse, så skal det være fordi dit hjerte siger det. Skift kurs. Gør noget andet. Noget nyt. Anderledes. Sejl mod den kyst, der ligger til venstre for næste bølge. Følg den måge, der lige nu flyvsejler i luften over dit skib.
Har du prøvet det? Du sejler af sted og du skriver møjsommeligt i din dagbog om det, der rører sig. Du beskriver dagen og natten, det du føler, tænker og du krydrer med ord fra både sol, hav og vind. Du mærker efter og du finder ud af, at det der gør dig glad, er det helt tæt på dig. Og det indeni. Det er en fin opdagelse, for med et forstår du, at du uden dit indre kompas aldrig vil finde din kurs.  Du opdager, at du ved at være opmærksom på hver eneste detalje i øjeblikket kan fastholde et forunderligt strejf af lykke, der varer ved. At du ved at fokusere på det nære og det indre og finde alt det gode frem, pludselig kan række ud og røre andre mennesker. Berøre. At du ved at se indad, pludselig kan se klart ud. At verden ændrer sig, fordi du har ændret dig. Og at du nu har et personligt overskud, du aldrig før har oplevet i dit liv.

De fleste, du møder på din vej, vil dig det godt. De tiltrækkes af din glæde ved at være dig. De finder det spændende, at du er taget på en anden slags rejse end den, der går til Spanien, Grækenland eller andre gode lande. De spørger. De er nysgerrige og åbne for det, du erfarer. De glædes ved din glæde. Og de deler af deres. Der opstår udveksling og I finder ud af, at en del af rejsen er den samme.
Med indsigten kommer udsigten. Ved at kigge ind, kan du se ud. Ved at være den, du er, og ved at stå ved alt det, du rummer og i grunden er stolt af, kan du nå andre mennesker. 

Så sker det. En dag møder du en person, ja måske endda flere, som pludselig langer ud efter dig. Kalder dig egocentret. Burde du ikke? Skulle du ikke? Du får stillet en diagnose, du ikke kan genkende, men som tydeligvis hører til på den anden side af bordet. Ikke desto mindre rammer ordene som en giftig pil. De gør lidt ondt. Du var helt uforberedt på, at nogen kunne have noget imod, at du fulgte dit hjerte og malede dit helt eget landskab med farver af egen komposition.

Mellem os og linjerne handler det ikke om dig. Det handler om den person, som i stedet for at kigge indad og finde lykken i sig selv og meningen med sit eget liv, får næring ved at kritisere andre. Sige noget mindre pænt. Eller decideret grimt. Som føler en lille sejr ved at gøre andre i tvivl eller kede af det.  Mobbe. Som føler sig stor ved at stille sig på skuldrene af andre.

Du kan ikke gøre alle tilpas. Det findes ikke. Og hvis du altid bøjer af og lader andre styre dit skib og sætte din kurs, så finder du aldrig hjertets vej. Så når du aldrig en kyst, som passer til den, du er. Du finder aldrig fred. Hvis du ikke tør søge indad af frygt for at blive egocentreret og hvis du ikke tør stå ved det, du finder, så vil du for altid forblive en skygge af dig selv. En skygge skabt af andre. En hvileløs skygge. Et levende genfærd. For altid et offer for andres meninger og for altid fortabt. 

Der findes kun er en kurs for dig.  Følg dit hjerte og gør det på din måde.
Hold dit gode skib på den kurs, du finder rigtigt. Stå ved roret og styr selv. Og hvis du skifter kurs, så gør det fordi du har lyst.

10 kommentarer:

 1. Så utrolig vakkert skrevet. Nydelig lesning. :)

  SvarSlet
 2. Navigare necesse est, vivere non est necesse. Oversatt omtrent ca:
  «det er nødvendig å seile, å leve er ikke nødvendig»
  I mitt hode blir dette, "Seilasen er det mektige, det viktige og det nødvendige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de kloge latinske ord! :)

   Slet
 3. Ja, nydelige og kloke ord fra en vakker og klok sjel. Nok en gang.
  Følg hjertet, sier jeg bare. Det kan innebære å skifte kurs flere ganger. Men det er jo det som er å leve...
  Beklager at jeg har vært så stille en stund, men jeg har hatt så mye å gjøre, at jeg har ikke hatt tid til annet enn det mest nødvendige...
  Nyt dagen, kjære Lene!
  Klem fra meg

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ikke noget at beklage, Liv Hege. Jeg følger med spænding med i dit skriveprojekt. ;)

   Ha' en flot dag. Klem tilbage.

   Slet
 4. Dejligt indlæg Lene, der er ikke andre veje til sand lykke end at kende sig selv helt inde, vi har al mulig grund til at være stolte over den vi i virkligheden er, ikke den vi er blevet formet til af vores omgivelser.
  God Tirsdag.

  SvarSlet
 5. Tankevækkende indlæg Lene, gav mig inspiration til dagens historie på min blog. Mindede mig om igen igen, vigtigheden af at følge sit hjerte. At vi er tro mod os selv. Trods den modtand vi kan opleve uden fra.
  Knus og dejlig dag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og selv tak for en god historie, Tina! :) Knus tilbage.

   Slet

Ordet er dit! Og jeg bliver så glad, hvis du skriver i gæstebogen og efterlader en lille hilsen.