lørdag den 7. maj 2011

En bog, en fisk ...


Maj er tilbage som sig selv. Hun stråler om kap med solen og morgenen danser til lyden af vinden i træerne. Landskabet er lysegrønt og andre farver blander sig og gør farveladen fuldendt. Og her sidder jeg med kaffe, mens hundene leger, vælter kærestens kaffen og alt ellers ånder fred. Lørdag. Weekend.

Jeg tog ind til byen i går ved middags. Og byen er altså en provinsby midt på Sjælland. Ikke København, hvor udbuddet og mulighederne står i kø for at springe først i øjnene. Hvor udvalget er bugnende og de små forretninger ligger side om side på Værnedamsvej mellem Vesterbrogade og Gammel Kongevej. Der elskede jeg at komme, da jeg boede i byen. Det var tæt på min bopæl og det var hyggeligt at gå ned af Gammel Kongevej en lørdag formiddag, kigge på vinduer, små butikker, te, chokolade, delikatesser. Tøj, som ikke kunne fås i alle andre tøjbutikker og i storcentrene. Små butikker med egen indretning og sjæl. Indehaverne, som havde fulgt deres hjerte og deres drøm og åbnet lige netop den butik, de altid havde haft lyst til. Og som havde specialiseret sig. Hele vejen ned til Værnedamsvej, hvor de små butikker fortsætter og man kan købe frugt og grønt, kød, fisk eller gå på café eller restaurant. Jo, det er et godt kvarter.

Men tilbage til provinsbyen. Det er lidt anderledes her. Der er ikke så meget at vælge i mellem, men der findes da en god butik eller to. Midt i byen ligger boghandleren og der kommer jeg gerne. Det gjorde jeg også i går. Jeg havde netop læst en bog færdig og havde lyst til endnu en i krimigenren og meget gerne af den norske forfatter Tom Egeland, som jeg havde læst om og var blevet anbefalet. Måske husker du, at Eirin skrev om ham til påske? Så jeg gik ind og kiggede mig omkring og ledte forgæves efter en bog af Tom Egeland. Havde det været i supermarkedet, var det bare ærgerligt. Ja, for nu om dage kan man jo også købe bøger i supermarkederne. De ligger allevegne. I bunker. Og de er som regel på tilbud med store orange tilbudslabels på, der kan være svære at få af igen. Men hvad gør det, tænker den medarbejder, som har fået til opgave at sætte bøger på plads og give dem priser. Det er jo bare en bog! Men hos boghandleren er en bog ikke bare en bog. Og man kan få kyndig hjælp, hvis man ikke kan finde det, man søger. Det fik jeg og jeg kom hjem med Lucifers Evangelium af Tom Egeland, som jeg nu er i fuld gang med. Jeg blev spurgt om den var til en gave. Om den i så fald skulle pakkes ind. Og jeg fik den i en pose og blev sendt ud af butikken med et stort smil.

Derfra tog jeg videre ned til en stor parkeringsplads foran et supermarked, vi alle kender navnet på, men som der ikke er grund til at reklamere for her. Ned til fiskemanden, som hver fredag kører sin vogn i stilling og derfra sælger frisk fisk. Og det skal han have. Det er flot og frisk fisk, han langer over disken. Ikke billig, vel at mærke, men den er god. Jeg købte laks. Det eneste jeg savner er lugten af fisk. Og det synes du måske er mærkeligt, men alting har en lugt eller en duft og det synes jeg ligesom hører med. Der duftede jo også af bøger og papir hos boghandleren. Men på en parkeringsplads en fredag dufter der altså ikke af fisk, selvom fiskemanden for en stund har slået sig ned. Så selvom jeg fik frisk fisk med hjem og lavede lækre laksepakker i ovn i går aftes, så savnede jeg nu alligevel fiskemanden på Værnedamsvej. Og ostemanden. Der er ikke noget som rigtig ost. Ikke den, der på kunstig vis er lagret i en vis fart, så den kan sælges i plastik i supermarkedets disk. Nej den som man har smagt på hos ostemanden (eller damen!), godkendt og som han skærer ud med sin store osteskærer og laver et passende stykke. Rigtig ost, som har ligger og lagret på hylder i kølerummet. I månedsvis. Og så må der sgu gerne lugte af ost! ;)

Ja, jeg elsker specialbutikkerne. De små gode forretninger med sjæl og med forstand på det, de sælger. Gå ind og dufte og udvælge. Se. Lade sig friste. Ja, måske bliver man også fristet i supermarkedet, hvis man da ikke bliver forvirret. Eller stresset. Jeg elsker de små butikker og krydser fingre for, at de alting vil findes. Jeg vil i hvert fald gøre mit for at støtte dem.

Ha' en dejlig lørdag. Jeg skal læse Tom Egeland i solen og i aften skal vi ud til middag. Hvad skal du mon lave? Uanset planer, må du have en dejlig lørdag og husk: Du skaber den selv! Så lav en smuk en! :)

4 kommentarer:

 1. Herlig lesning, Lene, jeg blir i godt humør, og ikke minst litt nostalgisk til sinns: jeg minnes min barndoms lokale butikk - den eneste vi hadde der jeg bodde mine fem første leveår - der det duftet et av nymalt kaffe, sukkertøy, og alskens andre kolonialvarer, ja det luktet til og med av bensin; for det stod en bensinpumpe like innefor døren! Og postkontoret var i samme lokale, der duftet det av gammelt, støvet papir, en deilig lukt for meg, av frimerkelim, og av den store verden utenfor mitt lille rike... Dufter og lukter kan bringe med seg så mye, ikke minst gode minner!

  Takk for påminnelsen. Ha en god dag videre, kjære Lene.
  Klem

  SvarSlet
 2. Det lyder spændende med Tom Egeland - ham har jeg vist aldrig hørt om før. Men nu vil google ham og blive lidt klogere. Jeg har været på krudtværksmarked i Frederiksværk - en stor begivenhed med mange glade mennesker og loppeboder. Og jeg beherskede mig og kom kun hjem med to bøger :-)
  Ha' en dejlig eftermiddag, klem!

  SvarSlet
 3. Så morsomt at du har kjøpt bok av en norsk forfatter :). Spennende å se om den faller i smak! Jeg har hørt mye positivt om den, men jeg har ikke lest den selv.

  Ja, jeg forstår hva du mener. Det er noe spesielt med å gå inn i slike butikker med sjel! Det er dessverre ikke så mange av dem rundt her vi bor...

  Håper dere fant noe godt å spise!
  Klem Einy

  SvarSlet
 4. Hvilket vidunderligt indlæg Lene, jeg kan ikke være mere enig med dig, i specialbutikkerne kommer de fleste af vores sanser i spil, synssansen lugtesansen og smagssansen, en af mine ugentlige højdepunkter er også besøget i gårdmejeriet hvor alle de vidunderlige oste ligger og ser indbydende ud, ja selvfølgelig skal der lugte af ost derinde, det er faktisk også en del af smagsoplevelsen og det bedste ved det hele er at jeg selv afgør størrelsen på osten, i supermarkedet er størrelserne næsten ens.
  Dejlig afslutning på dit indlæg, lav en god dag.
  I kærlige tanker, god Søndag.

  SvarSlet

Ordet er dit! Og jeg bliver så glad, hvis du skriver i gæstebogen og efterlader en lille hilsen.