onsdag den 30. december 2009

Næstved - en by i provinsen


Næstved tælles blandt de ældste byer i landet og er en af de største danske byer i middelalderen. Byen er endnu i dag med sine godt 42.000 indbyggere en af de større danske provinsbyer. Byens navn Næs-tved rummer endelsen –tved fra jernalderen. Tved betyder rydning i skoven (det samme udtrykkes i middelalderen typisk med endelsen –rød). Næs kan referere til det særlige landskab med Ydernæs, Grimstrup Næs og Appenæs, som de sejlende skulle passere for at komme op ad Susåen til byen. Næstved betyder sandsynligvis ”rydningen bag næssene”.
Næstved ligger ca. 25 kilometer fra Ringsted, som jo altså er deromkring vi bor. Siden jeg flyttede på landet v. Ringsted for snart 5 år siden, har jeg besøgt Næstved mange gange. Det er en god handelsby, der er gode forretninger i centrum og godt med liv. Der er caféer og restauranter, bl.a. Oliver, hvor vi spiste en dejlig frokost i går.

Næstved var også ganske ofte shopping-udflugtsmål, da en vis Sidse boede i Vordingborg. Engang tog vi til Grøn Koncert, men nåede aldrig frem. Vi gav simpelthen op i trafikvirvaret og beslutningen om, at det gad vi egentlig ikke alligevel så. Vi spiste frokost i Storcenteret og så gik turen tilbage til Vordingborg. Det var sommer og der var grillhygge i gårdhaven. Dengang.
I går var der koldt i Næstved, men vi spadserede gennem gaderne og så på resterne af julepynten og det begyndende udsalg. Vi købte gode kalvekoteletter og hjemmelavet spegepølse hos Slagter Søndergaard i Ringstedgade.
Og jeg så på gamle huse. De ligger der midt i Næstved. Gå rundt i gaderne, forlad gågaden og udforsk alt det gamle historiske. Ganske smukt endda. Også på en kold vinterdag. Ja, måske især på en kold vinterdag sidst i december.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Ordet er dit! Og jeg bliver så glad, hvis du skriver i gæstebogen og efterlader en lille hilsen.