søndag den 25. oktober 2009

De dér 3 minutters nærvær ...

I morgen skal jeg holde mit 3 minutters indlæg på jobbet. Jeg er ikke kommet længere med forberedelserne. Jeg har haft nogle tanker, men som tiden nærmer sig, bliver de mere og mere usammenhængende og uklare. Nærvær er stadig overskriften. Fordybelse. Om at evnen til at tænke er vores store fortrin ... og forbandelse. Vi kan tænke i alternativer til det, der er. Vi kan være et helt andet sted, end dér, hvor vi er lige nu - i tankerne. Vi kan tænke fortid, fremtid og fuldstændig glemme nutiden og øjeblikket. Det er jo en gave, for vi har evnen til at forestille os noget bedre, større. Vi har evnen til at drømme og vi gør det. Men ... denne fantastiske evne er blevet en permanent tilstand. Noget, vi bare har kørende ... vi er online og on the run. Vi bruger det meste af vores energi på at spekulere over det, som ikke er og som kunne blive ... eller det, der var og hvad vi gjorde og ikke gjorde. Hvad andre gjorde. Derfor har vi svært ved at håndtere nuet. Derfor går vi ofte glip af den allerstørste gave, som vi har fået og den, som giver fred og ro. Evnen til at være til stede i nuet. Vi fjerner os fra livet, fra det oprindelige og det umiddelbare.
Mange af disse ord er lånt fra Ernest Holm Svendsen. Han har sat ord på det, som jeg instinktivt føler ... eller nærmere, på noget af det, jeg synes livet har lært mig indtil nu.
Og det er her hundene kommer ind i billedet. For ofte, når jeg er ude i selskab med mine hunde, så opstår disse øjeblikke af "nu". Så er vi dér sammen. I naturen. I nuet. Det er jo det, hundene kan. Derfor tror jeg, at jeg altid instinktivt er draget mod dem og deres verden.
Jeg vil fremover blive bedre til at være til stede i nuet. Jeg ved, at det er dér, jeg vil finde lykken og roen. Det er dér, jeg finder den nu og ofte sammen med hundetøserne derude, når vi undres over alle de mirakler, naturen fremtryller. Oplever uden fordomme og uden evaluering. Bare betragter og nyder og er en del af.
Ernest Holm Svendsen siger det meget klogt:
Når vi er nærværende, handler vi effektivt i ordets bedste betydning. Vi handler fleksibelt, spontant, afpasset i forhold til de reelle omstændigheder og vi anvender præcis den kraft, der skal til, hverken mere eller mindre. Derfor er nærvær i nuet den basale byggesten i alle former for kreativitet, fundamentet for ethvert konstruktivt samarbejde og det virkelige grundlag for personlig handlekraft og styrke. Derfor er nærvær vores virkelige essens. Ikke nærvær i morgen, ikke nærvær i næste uge, men nærvær nu.
Alt dette skal blive et lille 3-minutters indlæg i morgen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Ordet er dit! Og jeg bliver så glad, hvis du skriver i gæstebogen og efterlader en lille hilsen.